19 Ağustos 2007 Pazar

Çekilsem Sahillere Hayaller mi Kursam?

Yoksa hayallerimin peşinde mi koşsam? Hayaller sadece kurulmak için mi yoksa?

Kiminle konuşursak konuşalım mutlaka bir hayali vardır. İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerden biri hayal kurabilme özelliği olsa gerek. Bir kedi ya da köpeğin de hayalleri olabilir ama birçok buluş ve icadı, hayalleri peşinde koşabilen insanlara borçlu olduğumuz bir gerçek. Bu özelliğimiz yaratıcılığımızın sınırlarını zorlar, bizi daha önce ulaşılmamış şeylere ve yerlere sürükler.

Asıl amacım resimlerini çok sevdiğim bir ressamdan bahsetmekti. Giriş yapayım derken hayaller üzerine yazar buldum kendimi. Karısı Susan'ın ölümünden sonra hissettiği büyük yalnızlığı bastırmak için 70 yaşından sonra resim yapmaya başlayan Alfred Wallis (1855-1942) bu ressam. Kendisi hiçbir resim eğitimi almadığı gibi, eserlerini de yaşadığı küçük kulübesinde bulduğu kutuları keserek oluşturduğu mukavvalar üzerine yapmıştır. Eğitim almaması, resimlerine masum ve yalın bir ifade vermiş, daha önceden bilinen birçok kuralı alt üst etmeyi başarmıştır.

Gemilerde tayfa olarak geçirdiği dönemden kafasında kalan imajları, zaman zaman da St Ives limanını ve fenerini obje olarak kullanmıştır resimlerinde. Topografik bir hafıza ile yaptığı resimlerde, klasik anlamda kullanılan perspektiflik unsuruna yeni boyutlar getirmiştir.

Şansı (bizim şansımız da diyebiliriz buna) yaver gitmiş, bir gün deniz kenarındaki kulübesinde resim yaparken, zamanın ünlü iki ressamı tarafından keşfedilmiştir. Bu keşfedilme, Wallis'in hayatını değiştirmemiş, birkaç resim satmış, yalnızlığını resimleriyle renklendirmeye devam etmiş ve yoksulluk denebilecek koşullarda St Ives'daki hayatına veda etmiştir. Geride Tate'de dahil olmak üzere yüzlerce resimden oluşan zengin bir koleksiyon bırakmıştır.

Kendi alanlarında belirli bir yere gelmeleri zaman alan iki sanatçı daha geliyor aklıma. Jack Nicholson sanatının meyvelerini 36 yaşından sonra almaya başlamış, Guguk Kuşu ve Shining filmleriyle dünyada tanınmaya başlanmıştır. Wallis'in çağdaşı Stan Laurel ise 1890 tarihinde doğmuş, 1926 yıllarında Oliver Hardy ile çalışmaya başlayıp, yapımcı Hal Roach'ın dikkatini çektikten sonra ünlenmiştir.

Belkide bir şeylere geç kaldım diye üzülmemelidir insan. Her yaşta yaşanacak şeyler, arkasından koşulacak hayaller vardır. Yaklaşan doğum günüm bana bunları yazdırtıyor olabilir. Sizlerle paylaşayım istedim.

22 yorum:

Adsız dedi ki...

Alice de ki tavsan gibi habire saate bakmamak bana da akillica geliyor ve gec diye dusunulen bircok seyi yapalim diyorum...kime gore gec hem...gec olduguna karar veren kurul uyeleri mutlular mi...her neyse Sem cim eline saglik...merak icerisindeyim senin pek yakinda gerceklestirmek istedigin o hayal umarim gozunde buyumez ve kimseyi dinlemeden yaparsin :) her zaman destekcinim ;) opuyorum xxx

Adsız dedi ki...

Sem blogunun ilk yazilarindan biri resim uzerine olmustu. Hatta birde ufak capli bir yarisma duzenlemistin, nedense arkasi gelmedi:))arasira Buyuk Turkiye'deki etkinliklerdende bahsedebilirsin. Biz Kucuk Turkiyeliler cok memnun kalir haberin olsun:)) Seni bilirim biseyi hayal ettiysen arkasindan kosarsin. Herneyse hayalin kos pesinden, hic bir seyi yarina erteleme. Bak burda destekci arkadaslarin cok.

Baslik olarak sectigin sarkida cok guzeldir, hatirlattigin icin tesekkurler.

Unknown dedi ki...

Sem, sanırım bazı hayaller sadece kurulmak içindir ve gerçekleşmnesi kadar kotu bir şey olamaz:) Ama hayal kurmak güzeldir. Mutlu eder insanı. Bazı hayaller ise kurulmadan bir şeylerin tam olarak gerçekleşmesi mumkun değildir. Ben doğum günlerini, yılbaşlarini severim, hayatı hakkında düşünme fırsatı verir insana, hediyeler ve görülen ilgi ise ayrı bir tat katar. Sanada şimdiden güzel bir doğum günü diliyorum.Biliyorum bu tam bir doğum günü yazısı değil ama ben ilk kutlayanın olayım dedim:)) Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Yazmayı unutmuşum, kasabın önündeki bekçileri çok sevdim Sem.Alıp eve götürmeyi düşünüyorum. İznin var mı Sem?:)))

Adsız dedi ki...

ben de resımlemı ılgılenıorum peeeh. . .senın yazılarını her okudugumda ıdol almam gerek işte bu şahaser kadını dıorum ...kafandan geçen her dusunceye hakim olmak istıorum desem cok mu abartmıs olurum . .hayal mi bazen gercekleri unutuorum bı an elımde mıkrofon mılyonlara seslenıorum . .bazen de . seni tanımak işte bu kadar zor . . .bu kadın dıorum bu . . .? yon vermek (bana)esınlenmek yada buyulenmek keşke yuzunu gormeseydım gızemlı ıdolum olsaydın yıllar sonra hayylerım de derdım onunla tanısmak war . .belkı hayat benı cok sapa yerlere vurucak bılınmez ki muhasebecı bıle olablırm . .ama senı tanımdıgıma hayallerıme yaklasmama yaardım eden bu ii insana bı TEŞEKKÜRLER çok degerlısın DİDİ . . .

Unknown dedi ki...

Alfred Wallis i daha once hiç duymamiştım Semcim. Resimlerindeki sadeliği çok hoşuma gitti. Hayaller hatırlatmaları için ayrıdan çoooook teşekkürlerrrrr....

Adsız dedi ki...

Sevgili dostum en azindan dogum gununde beraber olabilmeyi cok isterdim, umarim hersey gonlunce olur, hayallerin en kisa zamanda gercege donusur ve yeni hayaller olusur...seni cok seviyorum

Adsız dedi ki...

bu arada dikkatimi cekti Wallis in dogum gununun ertesi gunu yazmissin bu yaziyi Sem cim ;)

zibirix dedi ki...

yaa tamam, bu tür yazıların bilgi veriyor vermesine de, ansiklopedik bilgileri bir kenara bıraksan (onları wikipedia'da nasıl olsa buluruz)da yorum yazsan, eserlerle ilgili kendi düşüncelerini belirtsen bence çok daha iyi yazılar ortaya çıkacak...

Adsız dedi ki...

Zibirix, sanırım yorumunda yanılıyorsun! Sem bir dönüm noktasından bahsediyor. Bana göre eserle, sanatçılarla ilgili bir yorum kaygısı taşımıyor. Alfred Wallis'i de böylece tanımış oldum. Yaklaşan doğum günün geçtimi geçmedi mi bilmiyorum Sem. Nice güzel yaşların peşinde koşacağın hayallerin olsun. Tabi, Zibirix'in de.

Unknown dedi ki...

Zibirix,'yaa tamam..'gibi bir ifadeyle başlaman yazacaklarının müjdesi olmuş sanki. Buradaki bazı bilgileri internette bulmamız tabiki mümkün ama öncelikle neye baktığını bilmek gerek. Burda okumasam Alfred Wallis'i varlığından haberim bile olmayacaktı örneğin:))Daha önemlisi burda Sem'in amacının kritikçiliğe özenmek değil, dünyasından birşeyleri kendine has bir uslupla bizle paylaşmak olduğunu düşünüyorum.Ben senin bloğunu ve başka blogları takip ediyorum ve herkesteki uslup farkı hoşuma gidiyor. Her ikinizede nice nice yazılar, kardeşce bir dünya diliyorum:))

Adsız dedi ki...

kesinlikle size katılıyorum, hiçbirşey için geç değildir,
Ancak maalesef bizim toplulumuzda 30 yaşını geçtinmi herşey geçtir, herşey sanki 30 yaşına kadar olacakmış gibi bütün ilanlarda bu yaş sınırlamasını görebilirsiniz, kaldıki ben Londrada 30 değil 40 yaşından sonra bile tekrar üniversite okuyup hayatını değiştiren çok insan gördüm,
neyse sosyolojik yazılara girmeyeyim,
Özet olarak hiçbirşey için geç olmadığını ve her gün yeni bir sürprizlerle karşılasılacağını düşünürüm,

zibirix dedi ki...

yorumda yanılmak ne demek? anlamadım. yorum, adı üzerinde yorum işte, yani bireysel yaklaşımı ifade eder ki bu durumda yanlış olma ihtimalini de ortadan kaldırır. paradoksal gibi dursa da gayet açık.

hem ben, isimleri zikretmesin veya ne kötü yazıyor da demedim. sadece ansiklopedik bilgilere gerek yok dedim. açıkçası, ben daha çok bu sanatçıların sem üzerinde bıraktığı etkiyi merak ederdim, yoksa bilmem kaç yaşında ünlü omuş, şunu bunu yapmış, vs gibi gibi bilgileri, merak edersem nasılsa açar bakarım. hem böylelikle sem de buna vesile olmuş olurdu. ama "kritiçikliğe özenmek" şeklinde bir savunma da komik olmuş...

eleştiriye, hemen cıss kaka diyecek kadar mı kapalıyız?

Adsız dedi ki...

Yani ne denir?
"sanırım yorumunda yanılıyorsun! Sem bir dönüm noktasından bahsediyor"
ve
"Sem'in amacının kritikçiliğe özenmek değil, dünyasından birşeyleri kendine has bir uslupla bizle paylaşmak olduğunu düşünüyorum"
Yoksa eleştiriye kapalı mıyız?
Yani düşünceni öğrenmiştik de yorumculara yönelmeni anlayamadım?

Adsız dedi ki...

yav ne guzel iste Zibirix den farkli bir dusunce gelmis...farkli sesler her zaman guzeldir ;)

Adsız dedi ki...

Sem cim bu arada yeni yazini merakla bekliyos

Adsız dedi ki...

He bi de Neslihan a mesajim var , okuyos felan deyip gecistirmissin ama Zibirix in blogunda kimseden yorum goremiyorum dogrusu ;)

Ori dedi ki...

Senin de dediğin gibi "Her yaşta yaşanacak şeyler, arkasından koşulacak hayaller vardır." Arkasından koştuğun hayallerin gerçek olsun Sem.
Yeni yaşın kutlu olsun:)
İyi ki doğdun ve iyi ki varsın:))
Nice güzel hayallere, mutluluğa, yaşlara....
Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Semcim bana hiç hayallerinin peşinden koşmayı bırakmamışsın gibi geliyor. Bundan sonra da aynen devam diyorum:))))doğum gnün kutlu olsun. Nice nice mutlu yıllara.....

Unknown dedi ki...

Gerze sahillerinde biraz fazla hayallere daldın galiba Sem:))Özledik. Doğum günün kutlu olsun,yeni yaşın daha daha mutlu ve bol yazılı olsun:)))

Adsız dedi ki...

Canim Sem cim dun aradim ama cevap vermedin ;) Gerzenin sahilleri ve guzel yesilligi umarim dogum gunune daha bir guzellik katmistir ;) baska guzellikleri sonra konusuruz artik ;) Tum isteklerin gonlunce olsun...

Adsız dedi ki...

öncelikle hoş geldın semcim.
adamı çok taktir ettim.insan isteyince çok seyi yapabiliyor:)