14 Ocak 2007 Pazar

Edebiyat ne işe yarar?

Şu benim de edebiyata ufaktan aktif bir şekilde katılmaya başladığım bugünlerde, bugünkü gazetedeki haber ilgimi çekti. Çok eski ve yanıtı zor bir soruyu Selim İleri, Elif Şafak, Ahmet Ümit, Pınar Kür ve Tahsin Yücel gibi yazarlara sormuşlar. Edebiyat ne işe yarar? Ortak görüşleri; edebiyat, hayatı anlamaya, adlandırmaya, başkalarını tanımaya ve en çok da hayattan 'keyif almaya' yarar olmuş.

Yazıya ek: Farkındayım bu yazı çok sahipsiz kaldı, Banu okurumun belirttiği gibi bende bitiremedim yazıyı daha. Orijinal yazınn linki şöyle: http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=210006&tarih=14/01/2007 Ama benim bu konuda diyeceklerim bitmedi daha, sizlerdende bekliyorum diyeceklerinizi (19.01.07).

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Semra

Edebiyat ne ise yarar adli yazinin devamini okumak istedim ama goremedim....!?

Sem dedi ki...

Bebiş bir bakıma devamını yazmadım ki herkes için anlamı ne, bir düşündürsün diye. Bu düşünme molasının sonunda devamı gelecek merak etme. Sen bir sanatçı olarak ne düşünüyosun mesela?

Cemre Kabaş dedi ki...

Edebiyat güzel şeyy:) Ama bazen derin konulara girdiğimde bana edebiyat yapma diyenlere de anlam veremiyorum sem bana bu konuda yardımcı olurmusun canım? :)

Adsız dedi ki...

yazamadiklarimi cizmeye calisiyorum ben de ...tabii esinlendigim ve sevdigim yazarlarin hakki cok ;) aklima hemen Nazim Hikmet geldi mesela
"Ben içeri düştüğümden beri
güneşin etrafında on kere döndü dünya.
Ona sorarsanız
Lafı bile edilmez,
mikroskopik bir zaman.
Bana sorarsanız
On senesi ömrümün."

"Karıcığım,
Hasretliğin onikinci yılı bu
on ikinci yılı
Gönül ağzına kadar dolu
Sen diyorum İstanbul geliyor aklıma
İstanbul diyorum sen
sen şehrim kadar güzelsin
şehrim senin kadar acılı."

Adsız dedi ki...

bence edebiyatı degerlendırirken ıkı ayaklı bakmak lazım..edebıyad adını nasıl aldıgından,cıkış ve gelişim sürecine kadar...edebıyad la hiç bir alakası olmadıgını ılgısını dahı çekmedıgını söyleyen kişi dahi edebıyatla ilişkilidir,bence!yazıyı ele alırsak edebıyatla ılgılenmeyen hayatı ınsanları (daha iyi)anlamıyormu?keyif almıyor mu?al bak bu edebiyat oku anla ve uygula ki hayattan keyıf alasın demekle olurmu ?kimseye metazori sevdirilemez...(oldugnu ıddaa ettıgınızıde kastedmıyorum yanlıs anlasılmasın).oncelıkle bu bır haz alma meselesi ben yapılan kısıtlı ve sığ konusmalarımızda dahı okul çaglarında acaıp keyıf alırdım kendımce ırdeler bu bunu ne amaçla yapmıs nası yapmıs neden yapmıs donemını de dusunursek..sanat sanat içinmi..değil mi.bı fılm seyrederken aldıgım hazzı bu tartısmaları yaprken alırdım inanın.kımseye zorla dılın geniş bir yelpaze de sunuldugu içine bıraz şiiir bıraz deneme,az bırazda roman katarak servis yapıldıgı bu müthiş canlı varlığın ınsana kattıgı doyurucu hazmı kolay bilgiyi zorla aşılayamazsınız.kanaatindeyim.ve evet edebıyat canlı yasdıgımız heran degısen gelişen bozulan yada düzeltilen ınsanı cok daha iyi anlamaya yarayan zevkli ve keyif veren bir olgudur.çünkü ınsan dil,dil de edebiyattır.. naçizane..:)

Ori dedi ki...

Sanma ki yazın sahipsiz kaldı, ta sorduğundan beri ne işe yaradığını düşünüyorum. Çok eski bir tartışmayı sayfana taşıdığını sen de biliyorsun. Belirttiğin yazarlar gibi çok kişi söylemlerde de bulunmuş zati. J. P. Sartre ise bir kitap yazmış bunun için. Hemen hemen herkesin söylemi doğru sayılsa da tanımlamalar yeterli değil.

Kimi eserler estetik kaygılar taşır. Kimi ise böyle bir amaç gütmeden biçimsel ve içerik olarak karşımıza çıkar. Sanatsal değer taşıdığı iddia edilen eserler üzerine bile bir araştırma yapsak kimin yazdığı, kime yazıldığı, kimin okuduğu, kimin beğendiği çok farklıdır. Örn. İkisi de polisiye yazan Agatha Christie ve Ahmet Ümit’in eserlerinde olduğu gibi.

Bir kitapevine girdiğimizde kimi eserleri hemen es geçeriz. Kitapları bal kavanozu sayarsak eğer kimine dokunmuş, kiminden bir parmak tatmış kimini ise anzer balı sanıp evimize taşımışızdır. Oysa neleri es geçmiş de olabiliriz. Hakiki balı bulduğumuzda ise bir eğitimcinin de söylediği gibi “içimizdeki çekmeceler alt üst olmuştur” bile.

Sem dedi ki...

Sevgili Cemrem, senin için Türk Dil Kurumunun sitesine baktım, http://www.tdk.gov.tr ve edebiyat yapmak konusunda "bir konu üzerinde gereksiz yere süslü sözler söylemek" diye açıklıyor. Ama durum o olabilirki sana edebiyat yapma diyen kişilerde bunun anlamını bilmiyor olabilirler, bence sen onlara ne demek istediklerini bir sor, bakalım, onlar ne diyecek:)))

Adsız dedi ki...

Sevgili Ori, bal kavanozu betimlemen cok ama cok hos...cekmecelerin alt ust olmasi da resme konu olur :) ilham verecek bir dusunce, tesekkurler...