12 Ocak 2007 Cuma

Gerze'nin sembolleri; horoz ve balina...

Gerzeli olmak bir ayrıcalıktır, zaman zaman bunu açıklamak isterim bu sayfalarda. Hatta Gerzeli dostlarımı ara ara kışkırtıp onların yorumlarını almayı, isterlerse yazılarını bu sayfalar da yayınlamayı düşünüyorum. Aşağıdaki olayı anlattıktan sonra ne demek istediğimi biraz da olsa anlamaya başlayacaksınız.

Biz daha çocukken, bu şirin kasabamızın sembolü bir zamanlar tavuktu. O meşhur hacı kadın tavuğu zaman içinde evrim geçirip horoza dönüşmüştür ve Gerze’mizin yeni sembolü olmuştur. Bunun neden ve niçinler ini bir sosyoloji öğrencesinin yapacağı uzun bir araştırmaya bırakıp bu sembolün zamanla başka bir sembolle nasıl paylaşılmaya başlandığını anlatmak istiyorum. Beyaz Balina Aydun; Rusya'da bulunduğu havuzdan kaçarak Gerze'ye gelen Aydun kısa zamanda Gerzelilerin sevgisini kazanmakla kalmamış, o dönemde sanki Gerze'nin halkla ilişkiler, reklam ajansı gibi çalışıp, kasabamızı Türkiye ve dünyada tanıtmıştır.

O kadar ki, Londra’da bile Aydun haberlerini izlemeye başlamıştım. Düşünsenize daha Londra’da Türklerin tek tük olduğu günler. Memleket hasretiyle yaşıyorsunuz, yolda bir hemşerinizi görmeye görün iki gözünüz iki çeşme oluyor. Ve siz memleketi böyle derin bir duyguyla yaşarken birden TV'de her akşam memleketle ilgili bir haber görmeye, hatta kasabanızın görüntülerini görmeye başlıyorsunuz. Görüntüler çıktığında iyice TV ekranına yaklaşıp bir tanıdık görebilecek miyim diye heyecanlanıyor sununuz üstelik. Şimdilerde Gerze'yi terketmiş ve nerede olduğuna dair hiçbir fikrim olmayan Aydun'a buradan teşekkürlerimi yolluyorum.

Bu arada Aydun adını beyaz olduğu için almış. Bana göre aydın olduğu için almışta olabilir. Eminim Rusya'da o havuzda yaşarken çok okuyup yazmaya ve tartışmaya vakti olmuştur ve zamanla yeni bir şeyler için içinde doğan özlemden dolayı zincirini koparıp kendini Karadeniz'in azgın dalgalarına atmıştır. Gerze'yi niye seçmiştir bu konuda görüş sahibi olanların görüşlerini gerçekten öğrenmek isterim. Benim fikrime göre Gerze'nin kızlarının güzelliğini, balıklarının tadını falan duymuş olabilir.

Aydundan geriye ne kalmıştır. Beyaz Balina Aydun parkı ve bir Aydun heykeli. Atatürk'ten sonra heykeli olan tek canlı olmayı başarmıştır Gerze'de, ve Gerze'nin sembolü olma özelliğini siyah horozla paylaşmaktadır bugüne bugün.

Evet, Gerze'yle ilgili yazılar devam edecek......

13 yorum:

Ori dedi ki...

oooo, harikaa harikaa. hoşgeldin.. ne güzel ses verdin böyle çok çok uzun soluklu olsun. açılıştan haberim olmadıı yoksa çicek miçek yollardım valla. neyse, neyse, su verenlerin aman, okuyanların çok olsun. yorumlar yağsın yazılarına. aksam haberleri senin diyarını anlatsın. bütün dergiler kapak yapsın. ropörtajların ardı arkası kesilmesin. londra sokaklarına adın verilsin. aydun yine geldi desinler.

Adsız dedi ki...

Yazını okuyunca yanda verdiğin linklerden kasabana bir baktım, meğer ne kadar geyiği bol, manzarası güzel bir yermiş. Gitmek lazım, Aydun'un heykelini görmek lazım dedim:) Murat

Adsız dedi ki...

Muratcigim eminim sasiracaksin bencede git bir gor, gezen gorenden daha farkli acilar yakalamak mumkun ;)

Adsız dedi ki...

Merhaba yavrukus, Gerze resimlerine bayildim dogrusu....Opuyom Banus

Cemre Kabaş dedi ki...

Sem harikasın canım güzel gerzeye senın sayende akın akın insanlar yağacak.Bu kadar güzel bir yerin farkına varacaklar...Yanlız senden bişey reca edicem hep merak etmişimdir neden gerzenın horozu meşhur bi hikayesi vardır mutlaka şimdiden teşekkürler:)

Cemre Kabaş dedi ki...

Bu arada söylemeden edemiycem ben o balinanın kafasına topumu atmıştım:)küçüklük işte yunus sandım aydını, geri fırlatıcak diye düşündüm ama geri vermedi:(

Unknown dedi ki...

hani gerzedeyim ya şu güzel gerzenin nedense güzelliklerini bir ben göremiyorum sanırım birazdan çıkıp bakıcam ne var ne yok diye .ama sanırım insan sahip olduğu şeylerin güzelliklerini değilde sadece hatalarını görüyor. teşekkürler sem bana sahip olduğum şeylerinde güzellikleri olduğunu hatırlattığın için

Unknown dedi ki...

ya gardaş gerzenin sembolleri balina aydın ve gerze horozundan sonra yeni bir sembol bulup gerzeyi yeniden gündeme getirip gazetelere tvlere gündem oluşturmasını sağlamak lazım hani insandır meraklıdır illaki birileri gelip görecek ee bizde bu arada gelenleri ağırlarız eğlendiririz demi ya. ama ne bulsak yeni bir sembol. artık yeni sembolü sanırım biz üretmek zorunda kalacaz

Sem dedi ki...

Değerli okurum Sevil, güzel olabilir sembollere yenisini eklemek. Çık şöyle bir dolaş, hatta bir tepeden bak Gerze'ye gelir aklına yeni bir sembol. Hiç bişey olmadı şairin dediği gibi seni bir tepeden seyrettim aziz gerzem dersin:)))

Adsız dedi ki...

Sevilcim cikip baktin mi, dolastin mi farkli bir gozle :) Sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevil ne haber? Nerelerdesin? Cikip bakmadin degil mi bak Kazim bakiyo etrafa.... :)

Adsız dedi ki...

Gerze ile ilgili hikayeleri bekliyorum Sem :) Sevil hala cikip bakmamis, acaba beni mi bekliyo ;)

Sem dedi ki...

bebiş sevil seni bekliyor olabilir ama birde bilgisayarları tamirde imiş onun için değil Gerze ile ilgili yazı yazmak, başlık yarışmasına bile katılma şansını kaybedecek gibi gozüküyor:(