12 Ocak 2007 Cuma

Tarihi Kadıköy çarsının sembolü: mavi gözlü beyaz bir kaz:))


Yıllarca işe gidip gelmek için otobüs, vapur, tren, metro gibi bilumum toplu taşıma araçlarını kullanmış olan ben, şu günlerde tabanwayla işe gidip gelmenin mutluluğunu yaşıyorum. İşe olan bu kısa yolculuğumu Kadıköy'ün o meşhur tarihi çarşısını yürüyerek yapıyorum. Kısa ama hareketli geçen bu yolculuğun sabah ve akşam tatları tamamen farklı oluyor ve zaman zaman bu tatları sizlerle paylaşmak güzel olacak.

En sık kullandığım yollardan biri de balık pazarının olduğu sokak. Sabah saatlerinde burası tam bir arı kovanı gibi çalışır. Küçük kamyonetlerle gelen mallar, kamyonetlerden alınıp bir sanatçı edasıyla çalışan pazarcılar tarafından gökkuşağının tüm renkleri kullanılarak tezgâhlara yerleştirilir. Geçerken uzanıp bu renklere dokunmak isterseniz.

Tam renklere dalıp yürürken o her sabah gördüğünüz kazı görürsünüz gene. Evet, bir kazdan bahsediyorum. Balık pazarında ne işi var demeyin ama pazarın maskotu haline gelmiş mavi gözlü beyaz bir kaz vardır burada. Bu kazı ilk gördüğümde şehri bir turist konumunda dolaşan ben, bu kazın da benim gibi buralarda yabancı olduğuna hatta yakınlardan bir kaz çiftliğinden falan firar ettiğine karar vermiştim. Daha sonraki ziyaretlerimde de görünce, çarşıda bir kaz tarafından takipmi ediliyorum yoksa diye geçirmiştim kafamdan.

Ama aradan geçen zaman içinde bunun böyle olmadığını, bu kazın daha bana malum olmayan bir nedenden dolayı Kadıköy çarşıyı mesken edindiğini, hatta maskotu haline geldiğini hayretler içinde görmeye başladım. Peki, bu kaz nereden ve niçin gelip bu çarşıyı mesken eğlemiştir? Bir adı var mıdır bu göçmen kazın? Maskotluk görevi resmi olarak mı verilmiştir? Sadece gündüzleri mi çalışır? Geceleri nereye gider? Tatile çıkar mı? Kadıköy'de eğlenmek için hangi mekânlara takılır?

Bu konuyu ayrıntılı olarak araştırıp önümüzdeki günlerde cevapları sizle paylaşmayı hatta kazın bir resmini çekip buraya koymayı düşünüyorum. Şimdilik bu resimle idare ediverin:))

7 yorum:

orininseyirdefteri dedi ki...

ben gece shaftta gittini gördüm bu kazın:)) aaa, iyi ama bu fotodaki ördek yaw! yemedim bak:))

Sem dedi ki...

bir okurda tel acip budha'da dans ettigini soyledi bu kazın; haberlerin devamini beklicem.

bu arada idare ediverin deyip ördek resmi koyduğumu ortaya çıkaran değerli okurum haftanın hediyesini kazanmıştır. tebrik ederim. bu haftaki hediye boylelikle bitmekle beraber gelecek haftalarda baska hediyeler olacaktir:))))

Adsız dedi ki...

Birbirinden ilginç ve güzel 3 yazı ile harika bir diyar için harika bir açılış olmuş. Tebrik ederim. Kazı bende gördüğümü hatırlıyorum boğanın orda, ilginç bir hikayesi olabilir. Eminim senin yayıncılığından bunuda öğreneceğiz. Başarılarının devamını diliyorum. Murat

Adsız dedi ki...

HAHAHHHAH cok hos Sem ;) yazinin devamini sabirsizlikla bekliyorum...

Adsız dedi ki...

Sem meraktayim nerden gelmis bu kaz? Nereye gidecekmis? :)

Adsız dedi ki...

Eglenceli bir sayfa hazirlamissiniz tebrikler.Insani gulumsetiyor.
Ancak lutfen, lutfen imla kurallarina dikkat ediniz. Maalesef o kadar cok gozume takildi ki, gozum agridi sonunda.Adam Yayinlari'nin "yazin kilavuz"u yararli olur kanisindayim. Notumdan anlayacaginiz gibi Turkce'yi cok seviyorum ve duzgun kullanilmasi taraftariyim. Text mesaj kisaltmalarinin hukum surdugu cagimizda beni yenilige kapali bir tutucu olarak algilayabilirsiniz.Ama ben yeniligin yaninda, yozlasmanin karsisindayim sadece...kolayliklar...

Cemre Kabaş dedi ki...

Çok güzel bi konu seçmişsin cicim:)
istanbula ilk geldiğimde kendimden utanıyordum ben teyzemın elınden tutunup gezdiğim sıralarda bu kaz her yere girip çıkıyordu:)vayy be daha neler göreceğizz...