27 Ocak 2007 Cumartesi

O kadar sevdim ki resmini, iste bugün konuştu benle...

Akşam TV'de Yeni Türkü ile ilgili bir program vardı; evin müzisyen kişisi çok beğendi bu çocukları ve internetten birkaç şarkılarının akorlarını indirip hemen çalmaya başladı; bana da dinlemek düştü o an. Ne zamandır bende bu diyarı resimlendireyim diyordum buda ona vesile oldu. Ne alaka demeyin bu yazı başlığı Yeni Türkü'nün şarkılarından ya.

Resimler sadece cep teliyle ve kış koşullarında çekildi onun için profesyonellik beklemeyin ki hayal kırıklığı yaşatmayayım siz sevdiklerime. Ha bide genellikle Kadıköy'de çekildi; eh pek dışına çıkmıyorum, birde biliyorum ki çok özleyenleri var buraların Londura, Ankara ve Gerze'den. Güllüm, bebişim, adaşım, gardaş ve kazınlarım, joyum, türkom, asyam, vs vs vs vs

Aklıma geldikçe fotoları eklemesi benden yorumlarda sizden diyorum. Bu arada mandanın söğüt dalındaki hali benim cep telimle çekilmedi ama manda niye böyle birşey yapmış, daha rahat bir yer bulamamışmı gibi bir sürü soru cirit atıyor kafamda, bu sorularla nasıl uyuyacağım şimdi ben:))

29 Ocak 2007. Ek. Bebiş o kadar yorum yapmışki onun için yaptığım resmi hatırlayıp ekledim bugün. İstek olursa diğer resim çalışmalarımıda ekleyebilirim:))))

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Bebis :) Bu sarkinin anisi bende cok, basligi gorur gormez gozlerim doldu....seni de cok ozledim xxx

Adsız dedi ki...

Evin muzisyen kisisini de guzel tercihlerinden oturu kutluyorum ;) ve gercekten resimler ne kadar cok anlatir...herhalde yanginda bircok kisinin aklina resimlerini de kurtarmak gelir, oyle degil mi :)
Ekledigin resimler icin de cok sagol, kimi duygulandiriyor kimi de gulmekten bayiltiyor :)su manda turkusu de Hiciv sanatimizin hos bir ornegi..Türkü Kastamonu’nun Tosya ilçesinden derlenmiş.
Of-of-------
Manda yuva yapmış söğüt dalına –aman aman
Yavrusunu sinek kapmış gördün mü
Amanin yandım.
Amanin amanin amanin yandım
Tiridine tiridine tiridine bandım
Bedavamı sandın para vedim aldım
Of-of-------
Sabahlayin erken çifte giderken-aman aman
Öküzüm torbadan düştü gördün mü
Amanin yandım

Bağlantı

Of-of----
Sabah ezanını okurken-aman aman
Müezzin minareden uçtu gördünmü
Amanin yandım

Adsız dedi ki...

Türkünün hikayesine gelince:
Dönemin beyi tarafından halk ozanlarının yönetim aleyhine söz söylemeleri yasaklanmıştır. Bu yasağın yanı sıra saz çalıp türkü söyleyen ozan a bir eğlencede kendilerine türkü çalması emrivakisi yapılmış,bir kenara da önüne kuru ekmeklerden oluşan yemek konmuştur. Bu ortam da bu türkü nün çıktığı söylenmektedir.
Ozan da kendisine yapılan bu haksızlığı onlarla dalga geçerek dile getirmiş.

Adsız dedi ki...

Tosya bilindiği gibi pirinci ile ünlüdür.çeltik tarlalarının sürülmesinde kullanılan Manda yazın sıcağında göletlere yatarak az kıllı olan derisini hem serinletmek hem sineklerden korumak amacıyla çamura bular. Bunun içinde göletlerin ve çeltik tarlalarının kenarlarında bulunan ve dalları da suyun içine kadar uzanan salkım söğütlerin dalları üzerine ,gölgesine yatar .İşte mandanın söğüt dalına yuva yapması budur. Yavrusunu Sinek Kapması da yavrunun sinek tarafından ısırılmasıdır.çünkü yörede kapmak sözü ısırmak anlamındadır. "Köpek kapar" gibi.

Adsız dedi ki...

İkinci kıtadaki “Öküzün torbadan düşmesi ise:Öküzlerin hem yemlenmesi , ekine zarar vermemesi hemde zaman kazanmak için boyunlarına takılan yem torbasının öküzün boynundan çıması ve öküzün yemeden içmeden kesilmesi anlamını taşır.
Üçüncü kıtadaki müezzinin minareden uçması da erenlere karışması ermesi anlamındadır.
Bağlantı bölümünde de tirit yemeğini emeği karşılığı hak ettiğini anlatıyor. Tirit: kuru ekmekleri sıcak su ile ıslatılarak yapılan bir yöre yemeğidir.durumu iyi olanlar et suyu soğan ve kıymada ilave edebilirler.

Adsız dedi ki...

Sayin İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Sanatçı Öğretim Görevlisi Irfan Kurt tarafindan yapilan bu arastirmayi sizlerle paylasmak istedim...herkese turkulerle sevgi ve dostluk dolu gunler...

Adsız dedi ki...

Bu arada geldigimde kuzene fala bende gidecem...opucukler

Ori dedi ki...

Banu, türküyü öyle güzel söyledinki... walla çok güzel söylüyorsun:) Saolllllll. Sem, falında kuş çıkmış, kedi dama çıkana kadar, bir vapurla uzak bir yola gideceksin:)) Osmanağa Camii'den aldığın tespihlerle çok yakında hidayete erecek ve Kabeyi tavaf edeceksin. Orada bir manda adak edeceksin. Dönüşte, hava limanı girişinde ellerinde gelincik çicekleri ile seni karşılamaya gelenler Haci Sem diye eteklerine yüzlerini sürecekler...

Adsız dedi ki...

hahahhahahh sende sagol Ori :)

Adsız dedi ki...

Bebis merhaba ;) Ekle valla diger resimlerini de, gozlerim doldu gene...canim benim sagol!

Adsız dedi ki...

Eklediğin resımler çok hoş sem çok beğendim.Manda çok yakışmış artık ne dalıysa çok şirin bakıyorr...
Bu arada yeni türkünün o şarkısına çalışırken sem etkilenmiş oysaki ben rahatsız olur diye düşünmüştüm:)O güzel yüreğine yürek katmış senin için artık daha çok şarkı söyleyip çalıcam sen daha da yüreklen diye:)

Adsız dedi ki...

Bebis merhaba :) vapurdan cektigin resimlerden daha isterim...ne kadar ozledim vapurla gecip Beyoglu na cikmayi...vapurda sahlep icmeyi, simitin yarisini yeyip diger yarisini martilarla paylasmayi...vapurun arkasinda biraktigi kopukleri...

Adsız dedi ki...

Ilahi Cemre bosuna mi arastirdik, yazdik o kadar bilgiyi, biliyorum aklin hep muzikte ama biraz bizim yazilari da oku :)

Cemre Kabaş dedi ki...

Ya gördümde inanasım gelmedi:)Manda söğüt dalına çıkıcakta o ağaç ağaç kalacak:)Ama millet o şarkıyı boşuna bestelememiştir heralde,bir bildikleri vardır diye düşünüyorum..

Adsız dedi ki...

CEMRECIM OKUSANA GUZELIM ONCEKI YORUMLARI- bANU