2 Mart 2007 Cuma

Yine Yelbegen ayı yiyecek!

Biliyorsunuz eski çağlarda doğa olaylarını bilimsel olarak açıklayamayan insanoğulları hayal güçlerini ortaya koyarak açıkladılar. Özellikle, güneş ve ay tutulmaları, insanlarda korku ve endişe yarattı, mitlere, efsanelere konu oldu ve tutulmalarla baş etme yolları denendi. Ayın kararması, "aya saldırıldığı, düşmanların ayı saklanması, kötü ruhların ayı sarması veya yemesi ile ayın kötülüklerle mücadele etmesi" şeklinde yorumlandı. İnanışlar nedeniyle tutulmanın olduğu günler ayın tekrar aydınlanması için büyüler yapıldı, teneke, davul, tencereler çalınarak gürültü çıkartıldı, silah atıldı, dua edildi ve hatta aya kurban verildi.

Mısırlılar, ayın, güneşin ışığını habersizce alıp kullandığına, bunun üzerine kurulan yıldızlar mahkemesinin de aya gündüzleri görünmeyi yasakladığına inandı. Sadece ay tutulmalarında "açık görüşe" izin verildiği ve o gün ayın yeryüzüne inip arkadaşlarıyla görüştüğü düşünüldü.

Altay Türkleri’nin bir efsanesinde de "yedi başlı dev" (Yelbegen) ay ve güneşten öç almak için onları kovalıyor ve yiyordu. Altay Türkleri de ay tutulduğu zaman şöyle diyordu: "Yine Yelbegen ayı yedi."


Evet, bu yeme olayı bir daha gerçekleşecek, hemde yarın (3 Mart) gece. Ay ve dünya yarın saat 23.30'da bulusacak ve havanın açık olması halinde tüm Türkiye’den izlenebilecek. Önce ayın sol tarafı karamaya başlayacak ve 00.44-01.58 saatleri arasında dünya ile ay birbirine "kavuşacak". Tam tutulma sırasında atmosferden yansıyan ışık sayesinde ayın rengi koyu kırmızıdan sarıya dönüşecek. Ay tutulması dünyanın yuvarlaklığının bir kez daha gösterecek. Saatler 03.12 olduğunda ise ay, dünya ve güneşin bu nadir birlikteliği noktalanmış olacak.

Umarım bu doğa olayını sevdiklerinizle beraber izleme şansı bulursunuz.

(Kaynak: Milliyet online)

4 yorum:

Cemre Kabaş dedi ki...

Ayın yutuluşunu tam göremesemde izlemeye çalıştım...İnsanlar zamanında nelere inanmış şaşırıyorum:)Güneş tutulurken daha net gözüküyor ayın tutuluşu(yutuluşumu desem:))daha az net..Paylaştığın için saol semcim:)

Ori dedi ki...

Teşekkürler Sem. Sen olmasan kesin kaçırırdım ben. Sayende hem ay tutulmasını izledim, hem çocukluğumda öğrendiğim canavar isimlerine yenisini ekledim. Aslında yedibaşlı devi biliyordum ama buna yelbeğen denildiğini sayende öğrendim. çok teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Hani nerde ay tutulması fotoların?:))

Adsız dedi ki...

Sem, yazını okumasaydım bu doğa olayına ilgisiz kalabilirdim. Biraz uykusuz kaldım ama o olağanüstü olayı kaçırmadım. Yazın eski çağ insanlarıyla bağlantı kurmama neden oldu. İzlerken kendimi o zamanın insanların yerine koyup, ben bu olayın nedenini bilmeseydim nasıl açıklardım diye düşünüp durdum. Haberin olsun bu tür olayları ve anlamlı günleri senin yorumlarınla karşılamak hoşuma gitmeye başladı.:))))