10 Mayıs 2007 Perşembe

Nükleer sizin olsun Sinop bizim

O kadar protestoya rağmen AKP hükumeti sessiz sedasız nükleer enerji santrallerinin kurulmasını içeren tasarıyı, erken seçim tartışmalarının yaşandığı bu dönemde, sessiz sedasız Meclis'ten geçirerek yasalaştırdığından haberiniz var mı?

Eğer bu yasa yürürlüğe girerse özel sektör ve kamu dünyada yapılması durdurulan nükleer santralleri ülkemizde kurup işletebilecek. Her ne kadar Cumhurbaşkanının bu kanuna geçit vermeyeceğini ve bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e göndereceğini dair bir inanç varsa da, bu aşamaya gelinmiş olması bile canımı çok sıktı.

Hızlı tren gibi basit bir teknolojiyi beceremeyen, zehirli fabrika atıklarıyla dolu gömülü varil facialarıyla bilinen ve deprem kuşağı üzerinde olan bir ülkede kurulacak bir nükleer santral ne kadar güvenli olacaktır?


İlk santralın Sinop'ta kurulmasının planlandığını bilirsiniz. Sinop'a kurulacak santral ise sadece orayı değil tüm yurdu etkileyecektir. Çernobil'den nasıl etkilendiğimizi hatırlarsınız. Hopa’da son 3 yılda meydana gelen ölümlerin yüzde 47.9’unun nedenini kanser olarak belirlenmiş. Bildiğim kadarıyla Karadeniz bölgesinde kanserden ölümlerin son yıllarda artmasının nedeni 19
86 yılında yaşanan bu korkunç kazaya bağlanıyor.


(Rüzgar gülü)

Potansiyel nükleer kazalar ve atıklar hepimiz için büyük tehlikeler oluşturuyor. Bu tehlikeler nükleer yerine ülkemizin sahip olduğu güneş, rüzgar, su, jeotermal ve bio-kütle kaynaklarının kullanımı ile ortadan kaldırılabilir. Peki o zaman niye bu kadar ısrar nükleer santral için?


14 yorum:

zibirix dedi ki...

Yahu niye ağlarsın ki? ne güzel işte, kısa vadeden temizlik yapacaklar işte!
Küresel ısınmanın yapamadığını da santral ile halledecekler, ekip tam olacak! Ne yani doğayı koruyup da ne yapacaksın? Çocuklarına miras mı bırakmayı düşünüyordun? Boşveeerr! Sömür gitsin!

Yaşasın kötülük, yaşasın ölüm!
hehe

Ori dedi ki...

Bravo Sem, bu karşı duruşun için seni kutlarım. Bende nükleer enerji santralına HAYIR diyorum. Yıllardır da aklı selim kişiler HAYIR diyor zaten.

Avrupa ülkelerinde açık olan santrallerin tasfiye kararları alınmışken hangi güç bu santralleri topraklarımıza dikmek istiyor ki?

Bu yasanın meclisten geçmiş olması, sayın vekillerin ülkemizi düşünmelerinden kaynaklanmıyor tabi ki. Tamamen duygusal. Belki mümkün olsa hepsi evlerine bir iki adet alacaklar aslında!

Marmarayı, inci gibi boğazı, kaybolan, zehirlenen göllerimizi kuruyan nehirleri koruyamazken. Bu santrallerin zararlarından korunacağımıza nasıl inanırız?

HAYIR diyorum işte, Hayır.

Ori dedi ki...

Seni bu santrala müdür yapalım mı Zibi? İstediğin kadar maaş, istediğin kadar kedi ve kedi maması
da verelim:))

Ne dersin?

Adsız dedi ki...

tamam zibi mudur olsun:)) bana amirlerim de mudurluk teklifi yaptilar ama gidermiyim hic:))

Adsız dedi ki...

Nukleer santral icin aday illerden biri de benim memleketim Mersin idi. Sonra Sinoba karar verdiler. Ulkenin en kuzey ve guney noktasi arasinda secim yaptilar sanirim. Nerede olursa olsun yazdiklarina katiliyorum ve protesto ediyorum. Sinop sahillerini ruzgarli bilirim. Nukleer santral yerine ruzgar enerjisi kullansinlar, orayi ruzgar tribunleri ile doldursunlar daha iyi olur diye dusunuyorum.

Adsız dedi ki...

Çok kötü bir haber:( Sinop'lu Diyojen yaşasaydı 'Nükleer Santral yapmayin başka ihsan istemem' derdi heralde.

Adsız dedi ki...

Sem cim yazin aglatti ve cozum dusunuyorum...sizin internet bilginiz benden daha iyi bir site acip herkese yazi gondersek imza toplamak icin...ne dersiniz?

Adsız dedi ki...

Sem cok guzel yazmissin ve eminim bircok kisi de bu konuda cirpiniyordur...cozum getirecek bir devlet basa gelir mi...bilemiyorum en son katildigim secimlerde insanlar gene darmadaginiklardi...sonuca sasiyoruz ama neden bilemiyorum....

zibirix dedi ki...

Heyooo tamam ben müdür olacağım santrale!
Sizlere de iş veririm, üzülmeyin sakın. Malum santral devreye girince hepimiz kanser olacağız, eee kanserlinin kanserliye sahip çıkması lazım ne de olsa!

Adsız dedi ki...

hahahahahah evet Zibicim seni destekliyom ozellikle kanserlilere gosterdigin ilgi ile :) super

Banu

Adsız dedi ki...

Zibicim bak bizim memur hemen kacti goruyorsun, kanser felan duydu ya...ama saskin bilmiyo mu acep bu meret dagilir deyun ;)

Adsız dedi ki...

banu bayan, ben kendimi korurum. nasil dersen orasini sorma. bakarsin londra da elcilikte calisirim:))
abidin bey, sanirimla gecistirmissin ama az bilgi vereyim sana senin memleketin de zengin isadamlari cok masallah kesenin agzini bile acmadan isi hallettiler. ee ne demis atalarimiz? zengin arabasini dagdan asirir, fakir duz yolda sasirirmis.
hadi millet bastirin biraz. lafla olmuyu bu isler!

Cemre Kabaş dedi ki...

Sinoplu olarak acaip karşıyım hatta bu konuda imza toplayanlara imzamıda attım...Doğduğum büyüdüğüm o güzelim şehir şimdi korku saçan her an patlamaya hazır olan bir bomba durumuna düşecek.Birileri birşeyler yapmalı ailem hala orada yaşıyor. Ben ilerde büyük adam olunca oralara ne gibi yatırımlar yaparım da kalkındırırım diye düşünürken şimdi bunları duyuyorum.Bi sinop kalmıştı uğraşmadıkları!Bunu projeyi düşünenlerin galiba hiç sevenleri kanser olmamış birilerinin canı yanmamış tanıdıklarından.Benim ahım büyük anlayan anladı.

zibirix dedi ki...

oyyy Cemre be korktum valla, tamam vazgeçtim müdür olmıcam santrale. temizlik görevlisi olursam şerrinden korunur muyum acep?