4 Şubat 2007 Pazar

Başlık yarışması... SEVO ILK OSKARINI ALDI!

Cemre’ye diyorum ben şimdi birinciyi nasıl seçeceğim diye, kız sakin bir şekilde, gayet kolay ‘beni seç’ diyor. Bu yarışmayı açarken bir güzel keyifleniriz diye düşünmüştüm. Hepimiz resme bakar, bize çağrıştığı şeyleri düşünür, kafamıza başlıkların birisi gelir birisi gider. Katılan katılır katılmayan da bu keyfi tatmakla kalır demiştim. Sanki öyle de oldu. Birde şu seçim bana kalmasaydı.

Anlatacağım zorlanıyorum seçim yapmada ve unutmanızı umdum bu olayı ama birkaç günden beri sonuç ne diye beni sıkıştırmanız bunu imkân dışı yaptı. Sonunda ben bilgisayarın karşısında oturmuş kara kara düşünürken evime gelen geleceğimizin iki başarılı müzisyeni olacaklarına inandığım iki arkadaştan jüri olmalarını istedim ve böyle bir şeyin kendilerine sorulmuş olmasının şaşkınlığını üzelerinden atamadan kabul ettiler. Bence böyle olması seçim olayına objektiflik kattı.

Bu müzisyen arkadaşların, Şeb-i Yelda yani En Uzun Gece, yani resimdeki Osmanlıca yazı üzerinde oybirliği ile karar vermeleri ise uzun sürmedi. Yani Oscar Ankara’dan son anda çalım yapıp yarışmaya katılan Sevo’ya gidiyor. Tebrik ederiz Sevo, başarılarının devamını yapacağın filmlerde dileriz buradan.

Bazı başlıklar eski ‘İstanbul Hatırları’nı çağrıştırdı bize Avrupa Yakası ile güncellenip gelseler bile, bazıları fotoğrafın göremediklerini anlattı bize, bazıları bunun küçük bir masalın sonu olduğunu söylerken bazıları geleceği gösteren foto olarak gördü bu Cevat Dereli resmini. Flaş bakın çekiyorum ile gelen açıklama ise bizi alıp fotoğraf çekinmenin büyük bir olay olduğu günlere götürdü, tıkanmış saatlerin sona erebileceğini müjdeledi sanki. Adaşımda resimdeki fiskosu kaçırmamış; ama sanki 1. olamayacağını düşünüp 2. ve 3.lük için ödülleri sormuş. İkinci ve üçüncü olayına girmiyorum bence hepimiz kazandık. Jüri 1 tane seçmek zorundaydı ve görevini yaptı, günahı da sevabı da onların. Sen 15.de gel İstanbul’a ben sana özel bir ödül veririm merak etme.

Oskar ödülümüz ’80 Günde Devri Alem postada Sevo’cum. Umarım kitabın kahramanlarını Türkçeye uyarlar bize güzel bir filmini yaparsın.Bu arada diğer katılımcılarımın burada açıklayamayacağım kendilerinin ise çok sevecekleri küçük küçük hediyeleri olacak, beklesinler, görsünler ve aldıklarında sevinsinler.

n söz. Bir daha yarışma yok.

1 Şubat 2006 - İlk yarışmama gösterdiğiniz ilgi için herbirinize tüm içtenliğimle teşekkür ediyorum, çünkü katılımınız bunu çok keyifli yaptı. Şimdi ise Sem'in Seçim zamanı, biraz bekleteceğim sizleri....

  1. Avrupa yakası hatırası
  2. Tıkanmış saatler
  3. Goncagül diken
  4. Flu/şafak
  5. Geleceği gösteren fotoğraf
  6. FLAŞ BAKIN ÇEKİYORUM!..
  7. Zamansız fiskos
  8. Teşekkür ederim Banu...
  9. Mavili hatun şöyle der -Bu resmin baslığı için yarışma açılacakmış biliyor musunuz?
  10. Ben Başlık yarışmasına da Başlık parasına da karşıyım.
  11. Ben Kötü Kedi Şerafettin'i ararken düştüm bu resme, bir ressam gelsin kurtarsın beni ne olur
  12. BAŞLIKSIZ
  13. ŞEB-İ YELDA
  14. FAHRİYE ABLANIN DÜĞÜNÜ
  15. Fotoğrafta Görünmeyenler
  16. Bir küçük masalın sonu

Not: Yarışmayı açtığımda elimde sadece aşağıdaki resmi bulunan ve hakkında başka hiçbir bilgim olmayan ressamımız Cevat Dereli hakkında bir sürü şey öğrenmeme neden oldu bu yarışma. Şeref Akdik, Muhittin Sebati, Mahmut Cuda ve Refik Epikman ile birlikte Paris'e gönderilen ilk Cumhuriyet ressamlarından biri imiş kendisi. Bursla gönderildikleri bu şehirde, yeni resmi öğrenirken ordaki yaşamı, insanları, ilişkilerini ve kimbilir daha neleri öğrenmişler. Sanat tarihçisi Kıymet Giray bunların bazılarını kaleme almış. Mesela Cevat Dereli sürekli alışveriş yaptığı manavın ona hediye ettiği cüzdandan dolayı cok duygulanmış. Manavın ise cüzdanı verme nedeni Fransız parasının ikiye katlanıp hırpalanmasını önlemek imiş. Zannetmem hala yaşıyordur bu manavcık bizimde Avrupa Birliğine girip girmemeyi tartıştığımız şu günlerde. Ama yaşasaydı ve Fransız parasının tarihe karıştığını görseydi ne düşünürdü bilemiyorum... Bu arada resim Istanbul Modern'de sergileniyor; sadece bu resim için değil, muhteşem boğaz manzarası ve çağdaş ressamlarımızdan güzel bir kolleksiyon olduğu için görülmeye değer. Tabii ziyaret sırasında göze batan olmaması gereken şeyler olmuştur-ki bunları vaktim olursa birgün burdan yazarım genede görmeye değer.

41 yorum:

Ori dedi ki...

Adım Ori:), yarışmaya istanbul'dan katılıyorum. Evliyim. Bi evim var:)) Hobilerim arasında yemek yemek, su içmek ve uyumak başta gelir:)) Daa önce böle bi yaşırmaya katılmadım. Yani bu ilk oluyor. Bida olurmu bilmem. Yarışmacı arkadaşlara başarılar dilemiyorum:)) Önerim şu Düğün Hatırazıı yada Artiz Kedi de deil. Avrupa Yakası. İi mi? Kazandım mı?

Unknown dedi ki...

valla sem kardeş saatlerce oturdum baktım baktım resme bir sürü şey geldi aklıma ama yarışmayı hani kazancam ya en güzel başlığı bulmaya çalışıyorum.ben biraz daha bakmaya devam edeyim.bulacam ama söz ha bu arada yarışmanın son günü ne zaman

Adsız dedi ki...

Ben de yarismaya Londra dan katiliyorum, kendi yaptiklarima birsey bulamam ama bu resim icin aklima ilk olarak "Tikanmis Saatler" demek geldi :) umarim begenilir.....Bu arada resmi kim yapmis?Sem?!

Adsız dedi ki...

SEM merhaba :) baska bir isim daha buldum Goncagul Diken,...nasil?

Adsız dedi ki...

flu/shafuck

Cemre Kabaş dedi ki...

Yarışmayı kazanmak gibi bi niyetim yok,ama yan cebim açık:)
resim yoruma açık olduğundan ve çok fazla şey yürütebilindiğinden karar veremedım ne yazacağıma ama orada mutsuz bir gelin resım çelilirken o resımde ne işi var dedirten ve damatı oylayan bir kadın alakasız bi hayvan (kedi midir,köpekmidir bilemiyorum)
var...Resım içinde fotograf olan bu sanat eserıne şu ismi koydum geleceği gösteren fotograf:)

Adsız dedi ki...

Eskİden bundan cokda eskİ olmayan benİmde bilebildigim ,sohbetlerden gozumde bİ manzara canlanacak kadar anlıyabildigim eski tarýhlerde.fotograf çektirmenin çok özel oldugu zamanlardan..o sıcaklıgın,acının,ezilmenin,bastırılmanın donduruldugu o fotolar...suan yasadıgımız dijital cılgınlıgının olamadıgı zamanlardan...bu resim benim gozümde o zamanları canlandırdı..arka plandaki arapça yazılar,gelınlikli hanımefendinin ürkek bakısları yanında ki koca müsvettesi olacak yada olmus olan herif..ve kuması yahut görümcesi olarak tahmin ettigim hanım.ortada ellri titrek çiçegine sarılmıs ve ordan gecerken kareye dahil olan kediyle olan psiþik iliþkisi.ücra kasabalarımızda yada ücra kalmıs kentlerde sıkça rastlanan kadının ikinci planda kalmslıgı..duygularının,haklarının bastırılması..ve FLAŞ BAKIN ÇEKİYORUM!..

Adsız dedi ki...

Didem cok guzel ozetledin konuyu, tebrikler ;)

Adsız dedi ki...

Canim Sem cok tesekkur ederim cevabin icin, Cevat Dereli nin diger resimlerine de baktim, kendisi Rize dogumluymus ve mezuniyetinden sonra 4 yil kadar Paris e de gitmis( 1924-1928 Art Deco zamaninda...) senin tarzina cok benzetmistim ilk gordugumde :)
Sayende tanimis oldum, daha once incelememistim. Meger Ibrahim Calli nin ogrencisiymis...Opuyorum

Adsız dedi ki...

walla bence bunun ismi
'zamansiz fiskos'olmali

1cinin odulu ne ama? hatta 2ci ve 3cu de teselli odulu almali.

Adsız dedi ki...

teşekkür ederim banu...

Adsız dedi ki...

Biliyordum hep birgun boyle birseyler baslatacak potansiyelin oldugunu, cunku yeniliklerin insani oldun hep Sem. Senin Istanbulunu burdan seyretmek bir başka olacak, belki bize acacak Istanbul yolunu belki daha bi bulandiracak kim bilir.

Yarismaya gelince, Mavili hatun soyle der -Bu resimin baslıgı icin yarısma acilacakmis biliyormusunuz?

Adsız dedi ki...

Benim başlık yarışmayı kazanmalı: Ben Başlık yarışmasınada Başlık parasınada karşıyım.

Bu arada Gerze ile ilgili yazılarını bekliyorum çünkü orda yaşarken Gerze ile ilgili nasıl yazabileceksin diye çok merak ediyorum:))

Kuzenin Kazım

Adsız dedi ki...

'Ben Kötü Kedi Şerafettin'i ararken düştüm bu resme, bir ressam gelsin kurtarsın beni ne olur'

Adsız dedi ki...

Yarışma için çok uygun bir resim seçmişsin Sem, seni öncelikle bunun için tebrik ediyorum. Bunun nedeni de resimle ilgili kafaya takılan o kadar çok soru ve dolayısıyla o kadar çok başlık ihtimalleri varki. Ben bu yüzden BAŞLIKSIZ ile katılıyorum ve kazanacağımı umuyorum.

Bu arada İstanbul Avrupa Yakasından katılıyorum ve Ori adlı katılımcı gibi diğer yarışmacılara şans dilemiyorum çünkü ben kazanmalıyım, İlk defa böyle bir yarışmaya katılıyorum ve acemi şansına inanıyorum.

Sana sayfalarında başarılar dilerim canım arkadaşım, seni çok seviyorum.

Ori dedi ki...

Oooooo! Herkes Sem'e yağlama yıkama yapıyoo sonra da dandik bi isim öneriyor. Yokkk ölee, önce benim gibi yaratıcı olun. Avrupa Yakası Hatırası'ndan daha iyi öneriniz varsa yanıtınızı yazın. A. yakasında oturmak kazanmak demek deildir efendim:))

Adsız dedi ki...

Sadan ! Ori hakli yikama yaglama yok, hakkin neyse onu alacan :) valla odulun pesinde gordugun gibi bir ordu var...Sem cim bu arada odul ne?!

Ori dedi ki...

Teşekkürler Banu:)Dandik sözüm Tıkanmış Saatler'e değildi. Ödülün ne olduğunu bilmiyorum ama seninle paylaşabilirim. Dilerim dubai de bir hafta tam pansiyon tatildir:))

Sem dedi ki...

Bende 80 günde devr-i alem ödülü düşünüyordum;)

Bu arada ilgililerine Fransızcamın ne kadar geliştiğini göstermek isterim: 'le tour du monde en quatre-vingts jours', yada 'ö tuğr dü mond an katırven juğr'

Adsız dedi ki...

hahaahhahh tam pansiyon olmasi iyi, yarisi sana yarisi bana :)) Sem cim 80 gunde devrialemi direkt Ori ye verelim :) opuyom

Adsız dedi ki...

herkese merhaba,son anda Ankaradan bir çalım yapcam,hatta bu resimle ilgili kafamda bir kısa flm senaryosu bile oluştu bakarken bakarken...
Arkadaki yazı osmanlıca bu yüzden resmin ismini ŞEB-İ YELDA olarak tararladım,ne demek yani,en uzun gece
başarılarrr

Adsız dedi ki...

Sevo valla iyi calim yaptin, sahsen ben kiskandim simdi, nerden buldun kiz onun anlamini, bana bu isin icinde baska bir is var kipin geliyor....hmmmmmmmm

Adsız dedi ki...

Şeb-i yeldayı muvakitle muneccim ne bilir..
Mubtela-i gama sor kim geceler kaç saat?"

Yani;
"Uzun gecenin vakitlerini muneccim nebilirki,
sen gama düşmüş gönüllere sorki geceler kaç saat

Adsız dedi ki...

Bir umitsiz tablo ki yer demir,gökler bakır,

Çevremdeki kasvetten ruh sağır,gönül sağır

Adsız dedi ki...

قطة بيضاء ; Beyaz Kedi
روس] وحيد ; Yanliz Gul
بركات ; blessing
يوم طويلة ; uzun gun
ليل طويلة ; uzun gece

Sevo Osmanlica dedi ?...bende yazinin anlamini bulmaya calisiyodum

Adsız dedi ki...

‘’FAHRİYE ABLANIN DÜĞÜNÜ’’

jupiter dedi ki...

"Fotoğrafta Görünmeyenler" kameranın çekemeyeceği, fotoğrafçının ise çekmeyeceği bir durgun aksiyon yaşanıyor bizim taraftan bakılınca. gelin için ise bu bir zorunluluk ve kaynanadan çekiceklerinin habercisi gibi. tabii kediyi de unutmamalı. evin heryerini pisleyip geline çok iş çıkarcak gibi. ve bütün o forotğrafta görünmeyecekleri resim bize gösteriyor.

Adsız dedi ki...

Sem cim cok eglenceli bir yarismaydi(yikama yaglama yapmiyom bu arada)Bilgiler icin de sagol ;)

Adsız dedi ki...

DİDEM...yarışmayı düzenleyen sem teşvik eden ,araştıran da sem...ee bide ödül vermesi kaymak üzeri kaymak ...bizim size teşekkür etmemiz gerekir diye düşünüyorum.sanata bakışınızdan ve teşviğinizden ötürü...TEŞEKKÜRLER sem:)....

Adsız dedi ki...

Sevo cum tebrik ediyom ve basarilarinin devamini diliyorum...umarim bu yarismalarin devami gelir Sem, son soz yazmissin oraya ama inan biz cok eglendik...xxx

Adsız dedi ki...

Bebis tekrar tesekkurler, bence cok basarili bir sekilde yonettin yarismayi :) xxx Banu

Ori dedi ki...

Bravoo, güzel bir seçim. Kutlarım Sevo. Güle güle gez, pardon oku:)) Yani Sem, bu kadar olur. Bende ne güzel hayaller kurmuştum.

Adsız dedi ki...

Ben oynamıyorum. Neden ben birinci olmadım? Halbuki o kadar da düşünüp kafa yormuştum bu konu üzerinde… Bence Jüri tarafsız değildi, birinci olduğunu iddia ettiğiniz o kişiyi çok yakından tanıyordu, hakkımı yediniz siz benim.

Adsız dedi ki...

Kuzen Sem, kazanırım diye düşünmüştüm çünkü başlığımın iddialı ve toplumsal sorunlara dikkat çeken bir başlık olduğunu düşünüyordum. Bir dahaki seferede diyemiyorum:( bu son diye yazmışsın. İstek yapıyorum, lütfen tekrar yarışma olsun. Sevo'yuda buradan tebrik ediyorum. Umarım oskar aldım diye Gerze'yi unutmaz ve tekrar gelir.

Kazım

Adsız dedi ki...

oleeeeeeeeeeyyy
ilk oscarımı aldım,darısı bundan sonrakilere,ama epey çalıştım valla ,epey kafa yordum ,sem bizi düşündürmen iyi oluyo
jüriye teşekkürler

Adsız dedi ki...

Sevo, tebrikler. Merak ediyorum nereden başlıyacaksın 80 günlük dünya turuna?

Adsız dedi ki...

Sevo cum Londra ya geldiginde mutlaka haberim olsun, belki beraber birseyler yapariz...kisa metrajli sanat filmi kipin :) ne dersin?

Adsız dedi ki...

arkadaşlar jüriyi tanımıyrım bilene,hakkımı yemeyin ,BENİ SEVMİYOMUSUNUZZZZZZZZZZ
kıskançlarrrrrrr
burada osmanlıca bilenler var heralde

banu gelcem tabii bekle beni

Adsız dedi ki...

Sem, biliyorsun dunyayi zaten gezdigimi, ondan Oscarcik bana gelmedi degilmi?:)) Sevo Londra'ya geldiginde bizede bekleriz.

Adsız dedi ki...

hahahaahah Sevo cum uzulme sen eminim seni herkes seviyor :)

Cemre Kabaş dedi ki...

sevooo seni candan kutlarım canım benim:)yan cebimden buyrun dedim hatta _tabiki ben_dedim ama hak kazanamadım jüride bende vardım:) e şimdi en iyinin hakkını vermek lazımdı:P