14 Şubat 2007 Çarşamba

Sevgililer Günü II


Geçen yazımda bahsettiğim Valentine’in gardiyanın kızına gönderdiği aşk mektuplarıyla ilgili günümüze gelen bir kanıt yok. Sevgililer gününde gönderilen sevgi kartlarının başlangıcı olabilecek ilk kanıt 15. yüzyıldan geliyor. Londra zindanlarında hapis yatan genç bir Fransız, Orleans Dükü Charles buradaki günlerini karısına aşk mektupları yazarak geçiriyor. 17. yüzyıla gelindiğinde ise İngiltere’de sevgililer gününde sevilen kişiye mektup yada kart gönderme olayı yaygınlaşıyor. Bu kartlar genelde el yapımı oluyor, şiirler ve fiyonklarla süsleniyor.

İngiltere'de 1800'lü yıllarda bu kartlar ticari olarak üretilmeye başlıyor. Amerika ise bu kartları İngiltere'den ithal ediyor taa ki Esther Howland adında uyanık bir Amerikan kızı bu kartları 1852 yılında Amerika’da üretmeye başlayıncaya kadar. Bir önceki yazıma yapılan yorumlarda haklı olarak 14 Şubatın ticari boyutuna dikkat çekmişsiniz. İşte ticari boyutunun kökleri burdan geliyor.

14 Şubatta sevgiyi kartla ifade etmek o kadar yaygın ki bu kartlar arkadaşlara, meslektaşlara, çocuklara ve ebeveynlere bile veriliyor. Noel kartlarından sonra dünyada en çok kart gönderilen kutlamadan bahsediyoruz burada. Ticari boyuttan biraz daha bahsetmeden önce İngiltere’de Love adındaki bir kasabadan postalanan 14 Şubat kartlarından bahsetmeliyim. Sırf zarfın üzerinde ‘Love’ damgası olsun diye, en az 2000 İngiliz kartlarının Love postanesinden postalanmasını ayarlıyor. Buda bu kutlamaların boyutu hakkında birazda olsa bilgi verir diye düşünüyorum.

Bu arada bu kartların bir çeşidi varki oda imzasız olanları. Birinden hoşlanıyor fakat ifade etmeye mi çekiniyorsunuz; korkmayın yılda bir kere gelen 14 Şubat günü var. Dükkana gidip bir kart alacaksınız, sevginiz hakkında birşeyler yazıp bu kartı sevdiğinize göndereceksiniz, ama isminizi yazmıyacaksınız, çünkü oyunun kuralı kartı alan kişinin sizi tahmin etmesi. Tabi tahmin edilen siz olmazsanız, aşkınızı kartla ifade etmek için 1 yıl daha bekleyebilirsiniz.

Zamanında sadece kart gönderilirken, artık günümüzde kartın yanına çikolata, şeker, parfüm, mücevherat ve benzerleri eklenmiş. Dikkat ettiğiniz gibi buraya kadar olan tarihçe ve gelenekler bu topraklardan değil. 86’da Londra’ya gittiğimde böyle bir kutlama yoktu bizde, sonradan gördüm ki hayatımızın parçası oluvermiş. Böyle diyorum, çünkü neredeyse 2 haftadır gerek basın, gerek yayın, gerekse mağazalar tarafından reklam bombardımanına tutulduğumu hissediyorum. 7 Şubat'taki Avrupa Yakasının teması bile 14 Şubat’tı.

Bugün hakkında çevremdekiler 3 bölüme ayrılmış durumda. 14 Şubatı kutlayanlar, kutlamayanlar ve kutlayamayanlar diye. Kutlayamayanlar yani bugünü eşsiz ve sevgilisiz geçirecek olanlar 14 Şubatın kendilerine işkence olsun diye icat edildiğine inanıyor. Hatta takvimlerden 14 Şubat kalksın diye kampanyaların planlandığı kulağıma gelenlerden!

Birde 14 Şubatta doğanlar var, onlara nice nice yıllar diyoruz buradan. Son olarak ta, 2 yıl önce 14 Şubatta yaptığımız Banu'nun kına gecesini unutmadık diyoruz; Fred'le bir yastıkta kocasınlar:)

İşte yazacaklarım bu kadar. Kutlayanlarınız için güzel ve anlamlı bir gün olması dileğimle.

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Senin içinde anlamlı bir gün olmasını dilerim Sem!

Adsız dedi ki...

Büyük sevgiyi hak edecek kadar mükemmel ama herkesin hak edemeyecegi kadar özelsin..
Sevgililer günün mutlu olsun.

Adsız dedi ki...

Biz londralilar zaten biliyorduk yazdıklarının cogunu:))) neyse cogu zaman yazdiklarin Istanbuldan oldugu ve bize yeni geldigi icin affediyoruz seni bu seferlik. Love'daki postahanenin bilgisi elime gec gectigi icin uzgunum yoksa bende bir deste kart gonderirdim ordan. Rodi'nin 14 Subatı nasil gecirdigine dair bir yazida yazarsin artik:)))

Adsız dedi ki...

Canim Bebis merhaba :) cok tesekkur ederim....biz bu gunu kutlamayanlardaniz ama kina gecemi hic unutmayacagim, cok sansliyim ki yanimda cok degerli insanlar vardi ve bana destek verdiniz...

Adsız dedi ki...

Haftanin fotografina bayildim :) cok sirinmikler, icimden kucaklayip opmek geldi ikisini de :)

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
zibirix dedi ki...

sem, sen asıl şu silinen mesaj ile ilgili aydınlatsana bizi! hehehe

zibirix dedi ki...

ne yazdı bu kişi? yoksa biri ilan-ı aşk mı etti de, çöp sepetini boyladı? evet Sem, bakıyorum da etrafını büyük bir sessizlik kapladı ...
Susma sustukça, sıra sana gelecek!
hehehe

Unknown dedi ki...

bir sevgililer gününü daha aştık geçti bitti herkesede geçmiş olsun .yani ne stresti o öyle herkeste bir telaş hangi hediyeyi alsam nereye gitsek nasıl giyinsem . artık sırada evlilik yıldönümleri doğum günleri tanışma yıldönümleri var tatlı stresler peşimizi hiç bırakmayacak.razıyım ya tüm stresler keşke böyle tatlı olsa .

Adsız dedi ki...

kuzen geç oldu ama ben de senin sevgililer gününü kutlarım ve bu anlamlı gün için fazla yorum yapmayacağım.Annemler gitsin görüşeceğiz, 1 martta gidiyorlarmış bu arada.

Adsız dedi ki...

kuzen geç oldu ama ben de senin sevgililer gününü kutlarım ve bu anlamlı gün için fazla yorum yapmayacağım.Annemler gitsin görüşeceğiz, 1 martta gidiyorlarmış bu arada.

Adsız dedi ki...

Kutlayamayanlar grubuna giren

Adsız dedi ki...

Semcim merhaba :) umarim iyisin canimcim, seni kocamanlardan opuyor ve kucakliyom, bu arada 1-2 aya surpriz yapabilirimmmmm;)

Adsız dedi ki...

Sem cim bu arada kuzeni merak ediyom, benden selamlar ve sevgiler, umarim iyidir....

Adsız dedi ki...

Sem nedir bu silme islemi? Demokrasi beklerken Demoklesin kilici tepemizdemi yazacagiz artik buralarda...