9 Şubat 2007 Cuma

Sevgililer Günü için geri sayım başladı.. 1

Sevgililer gününün arifesinde böyle bir günün anlam ve önemini belirten kısa bir yazı yazmaktı niyetim. Belleğimdeki bilgilere araştırma sonuçlarını eklemek isteyince konu dallanıp budaklanıverdi. Bende çareyi yazı dizisi şeklinde sunmakta buldum. Dizinin bu ilk yazısında Sevgililer gününün geçmişine kısa bir yolculuk yapalım diyorum.


Böyle bir günün nerden geldiğine dair kesin bilgiler olmamasına rağmen birçok kaynak köklerinin ta eski Roma’da olduğunu belirtiyor. Efsaneye göre eski Roma’da kadınlık ve evlilik tanrıçası olan Juno’ya saygıyı göstermek için 14 Şubat tatil günü olarak kutlanırmış. 15 Şubattan itibaren de Lupercalia bayramı başlarmış. Bayram sırasında, her köyde, köyün bekâr gençlerinin isimleri bir kutuya koyulur ve bayramın ilk günü yapılan çekilişte buradaki isimler çiftleştirilir, isim sahipleri de bayram süresince birbirlerini tanıma şansı bulur ve bu beraberlikler genellikle evlilikle sonuçlanırmış.


3. yüzyılda, Roma’da zalim bir imparator, 2. Cladius yaşarmış. Bu zalim kişi bekâr erkeklerden daha iyi asker olduğuna inandığı için genç erkeklerin evlenmelerini yasaklayıvermiş. O devirde yaşayan Valentine isimli bir papazda çiftleri gizli olarak evlendirmeye devam etmiş ama bunu öğrenen imparator önce papazı hapsetmiş sonra da öldürtmüş. Söylentiye göre, papazımız hapisteyken gardiyanın kızına aşık olur ve ona gönderdiği aşk mektubu da daha sonraki yazımda bahsedeceğim sevgililer gününde sevilen kişiye gönderilen kartlarının ilham kaynağı olarak değerlendirilir.


5. yüzyıla kadar bu gelenekte fazla bir değişme olmamış; ta ki Hıristiyanlar bu bayramı putperestlere mal etmeme kararı verene kadar. Buna da çözüm, 496 yılında Papa’dan gelmiş. Papa, 14 Şubatı Sevgililer günü, Valentine’de sevgilerin koruyucu azizi ilan etmiş. Her ne kadar daha sonra Papa 7. Paul 1969 yılında bu günü Hıristiyanlık takviminden çıkarmışsa da, 14 Şubatın sevgililer günü olarak kutlanmasını ve bunun dünyaya sarmasını engelleyememiş.


Bir sonraki yazıda Sevgililer günü ile ilgili gelenekler ve sembollere yapacağız yolculuğumuzu. O zamana kadar da sevgiyle kalın diyorum.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

ahh ahh nerde o Lupercalia bayramları:)adamlar dusunmuş ne güzel bizim gibi sevgililer günü mağdurlarını.insanı zorla bunalım yapar bu ınsanlar yahu..nerye baksam afişler,şarkılar temenniler filanlar falanlar.her şey bir yana bu günün bence olması gerekn en önemli özelliği "barış"evet barişmak ..sevenler barışmalı bu bir vesile olmalı.gurur,ego bir yana kalmalı herkes pempe pembe bakmalı.önce erkekler aramalı tabi:)kız evi naz evi.yada sadece ben öyleyim.hep yalnız yalnız çekiyoruz acılarımızı.karşımızdakının haberi olmadan.evet sevenler barışın barıştırılın ben yandım siz yanmayın :D..sem her zman ki gibi yerınde ve çok anlamlı yazmış tebrikler sonraki yazıları heyecanla bekliyorum....

Adsız dedi ki...

birazdan işe gideceğim için kısa yazıcam.aklıma gecen yazdıklarımla ilgili hoş bir fikir geldi.yazımı okuyupta barışanlar olucek mı acp ?:)tamm ole 4 4 lük olmasada bi düşündürür adamı herhal değil mi :)bekliyorum ....

Adsız dedi ki...

kabul ederim yalnız kaldıysam,ya yalnız kaldığımı sandıysam ....?

Adsız dedi ki...

Yaşasın zalim imparator 2. Cladius:))

Ori dedi ki...

Kutlarım Sem. Konu seçimin çok güzel ve anlamlı da. Fotoğraf ise başka bir kutlamayı hakediyor. Biliyormusun? 1986 yılında ozan doğduğun da böyle bir kutlama falan yoktu. Sanırım ilk kez 87 yada 88 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nde üç beş küçük sevgi ilanı vardı. Hoş ve güzel ilanlar. O vakit ilgimi çekmişti. Şimdi ise herşey ticarete dönüşmüş durumda.

Cemre Kabaş dedi ki...

sem öncelikle bu güzel paylaşımın için thx:)sevgililer günü sadece birbirine armağanlar almak eğlenmek olmamalı bence...O gün anlaşmazlıkları konuşup bi kenara atarak yeni bir başlangıç yapılmalı.
İnsanlar sevgililer gününü istedikleri gibi algılıyor günümüzde
bundan öncede nasıldı bilemiyorum ama laf ağızdan çıktı bir kere:) sevgililer gününde sevgimize sevgi katmak dileğiyle hepinize sevgiler:P

Unknown dedi ki...

ah sem cim benim için yirmi iki sene öncesinde çok büyük anlam taşıyan ama şu anda ne olduğunu nasıl olduğunu hatırlamaya çalıştığım bir duygunun günü.ne diyeyim hayırlı olsun tüm sevenlere.

Adsız dedi ki...

Sem yarın sevgililer günü ve yazının devamını merakla beklediğim için sayfanı açtım, göremeyincede çok üzüldüm:(

zibirix dedi ki...

Ne gereksiz şeydir bu sevgililer günü! Zaten tüm günler anlamsız, yok anneler günü, babalar günü hepsi fasa fiso! Yahu ille de bana dayatılan günde mi kutlamak zorundayım? Böyle bir hatırlatmaya ihtiyacım mı var? Varsa da zaten o sevgili sevgili filan değil, o da dayatma olur ancak! Bunların hepsi para tuzağı sadece, kapitalist sistemin kasasını doldurmak üzre icat edilmiş şeyler! İnanmiyorsaniz inceleyin tarihi, hangi zamandan sonra icat edilmiş ve uluslararası gün olarak kutlanmaya başlanmış bunlar?!
Bunu da muhalefet olmak adına söylemiyorum, evet kişi olarak accık muhalif olabilirim, ama tüketim manyaklığının dayattığı her şeye gözümüz kapalı he demeyelim arkadaşlar!